Wat is een hovenier precies?

hovenier Almelo

Veel mensen kennen het woord hovenier wel maar weten niet precies wat het betekent. Eigenlijk is de betekenis erg simpel: een hovenier is iemand zich voor zijn of haar werk bezig houdt met het aanleggen en onderhouden van tuinen. Het zijn niet alleen tuinen waar een hovenier zich mee bezig houdt. Andere groenvoorzieningen zoals parken, plantsoenen en sportparken vallen ook binnen de taken van een hovenier. Ze kunnen namelijk zowel in dienstverband voor een hoveniersbedrijf of een andere organisatie zijn. Hoveniers zijn overal beschikbaar zoals een hovenier borne of tuinman hengelo.

Jezelf specialiseren als hovenier

Hoveniers die in dienstverband werken hebben vaak een specialisatie. Dit is een bepaalde richting van taken die ze extra goed kunnen uitvoeren. Dit is handig als je in een groter team werkt. Voorbeelden van specialisaties zijn onderhoudswerkzaamheden, bestrating leggen of een gazon of kunstgras aanleggen. Vaak zijn zelfstandige hoveniers veelzijdiger omdat ze veel verschillende taken moeten uitvoeren. Hoe groter het team, hoe vaker er specialisaties zijn. Zelfstandige hoveniers kunnen ook samenwerken met andere hoveniers of vakmensen. Zo vervullen ze de taken waar ze minder goed in zijn alsnog, op deze manier kunnen ze alsnog verschillende mogelijkheden aanbieden.

Wat doet een hovenier?

Een hovenier heeft dus een erg breed takenpakket, het is hierdoor dus ook lastig om specifiek aan te geven wat een hovenier allemaal doet. In principe voeren ze alle taken die betrekking hebben tot het aanleggen en onderhouden van tuinen en groenvoorzieningen uit. Grofweg zijn er drie categorieën van taken namelijk ontwerp, aanleg en onderhoud. Bij ontwerp maakt een hovenier een ontwerp wat later uitgevoerd kan worden. Aanleg of renovatie gaat over het vormen van de tuin zoals bestrating of het aanleggen van een gazon. Als laatste draait onderhoud om het mooi houden van jouw tuin.