Palenrammer

Je bent lekker aan het fietsen in het buitengebied en ziet een tractor bezig op het veld. Je hebt op zich wel enig verstand van tractors en weet welke machines er allemaal achter een tractor kan. En terwijl je langs de tractor fietst, stop je abrupt. Je hebt nog nooit dit soort machine achter een tractor gezien, een grondboor tractor. Het gaat hier over een grondboor die je achter je tractor kan plaatsen. Hiermee kan de boer grote gaten maken in zijn land, zonder dat het hem heel veel tijd kost. Want zeg nou zelf, als hij honderd gaten nodig heeft, gaat het wel wat sneller met de tractor, dan met de hand.

Rijbewijs

Als je achttien jaar of ouder bent, hoef je niet in het bezit te zijn van een tractorrijbewijs. Je mag de tractor gewoon besturen, omdat het heel veel lijkt op het rijden van een auto. Ben je zestien of zeventien jaar oud en heb je een bijbaan waarbij je tractor moet rijden, dan heb je wel een rijbewijs nodig. En niet zomaar een rijbewijs, een tractorrijbewijs. Als je geboren bent voor 1 januari 1982, dan mag je een tractor besturen zonder enig rijbewijs en hiermee ook gewoon de openbare weg op.

Tractor pulling

Een tractor kan veel gewicht trekken. Het dient dus niet alleen maar voor machines achter de wagen te hebben en deze op het land gebruiken. Er is ook een sport waar de tractor bij betrokken genaamd tractor pulling. Hierbij probeert een tractor een hele zware slede te trekken over een zo groot mogelijke afstand. Nu klinkt dit heel makkelijk, maar dat is het niet. Je tractor moet een groot vermogen hebben om de slede te kunnen trekken en daarnaast moet je op het perfecte moment schakelen, anders slaat de trekker af. Deze wedstrijden zijn erg populair en er komen veel mensen op af om te kijken. Dus een tractor boort niet alleen maar gaten met een grondboor tractor.