Wil jij een vleugje exotische uitstraling aan je tuin of serre geven? Het kan! Je vindt tegenwoordig heel wat exotische planten die zowel binnen als buiten kunnen staan. Zo kun je bijvoorbeeld een vijg op stam binnen in huis, in je tuin, op je terras of op je balkon plaatsen. Het brengt zuiderse sfeer. En wist je dat vijgenbomen ook nog eens een lekker zoete geur verspreiden? Samen met andere tropische bomen maak jij bij jou thuis een exotische boomgaard.

Waarom kiezen voor een vijg op stam?

Een vijgenboom, of eerder vijgenplant, groeit in de wilde natuur breed uit. Door de vijg op de juiste manier te snoeien, hou je hem in toom en krijg je een mooi boompje. Het is veel makkelijker te hanteren, te verplaatsen of tussen andere planten in je tuin te zetten dan een grote verwilderde struik. Deze methode van snoeien wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij oleanders op stam en druiven op stam. Op die manier kun je gerust dit type van bomen en planten op een nette en gestructureerde manier in je tuin verwerken. Vijgen hebben grijsgroene grote bladeren die vrij opvallend aanwezig zijn. Eén boompje zorgt al voor een mooie groene vlek in je tuin. Boompjes op stammen geven aan je tuin een strakke en toch gezellige look.

Pluk je eigen vijgen

Bekijk bij de beschrijving van de vijg op stam hoe je deze plant best verzorgt. Voldoende licht, zon, water en mest zijn er nodig om de vijgen vruchten te laten dragen. Maar het lukt! Zowel bij de donkere als bij de groene zoete vijgen krijg je heerlijke vruchten. Je kunt ze vers eten of laten drogen. En je kunt ze in gerechten en desserts verwerken. Of denk maar eens aan een lekkere vruchtensalade met tropische fruitsoorten die je uiteraard ook zelf kweekt: kumquat, limequat, mandarijnen, Buddha-handjes of citroenkaviaar. Als je deze in je fruitsalade kunt presenteren aan je vrienden en familie, getuig je van kennis en smaak.