Wil je eens een andere vloer, dan standaard vloerbedekking, laminaat of parket? Dan is een gietvloer een uitstekende optie. Gietvloeren zijn onderhoudsvriendelijk, slijtvrij, comfortabel en geven doordat het naadloos wordt gelegd een ruimtelijk effect. Tevens is er keuze uit een groot kleurenpalet. Gietvloeren worden voornamelijk gemaakt van epoxy of polyurethaan (PU). Epoxy heeft een hoge belastbaarheid en zijn zeer hygiënisch en daarom ideaal voor industrieel gebruik. PU daarentegen heeft dezelfde eigenschappen, maar is ook nog veel elastischer, handig voor bijvoorbeeld houten ondervloeren, waardoor dit component vaak gekozen wordt voor woonhuizen.
Hoe wordt een gietvloer geplaatst?
De naam zegt het eigenlijk al, een gietvloer wordt niet gelegd, maar gegoten. Voordat men start, moet de ondervloer eerst schoon en stofvrij gemaakt worden. Alle oneffenheden dienen ook weggewerkt te worden. De gietvloer bestaat uit vier lagen. De eerste laag bestaat uit een hechtprimer, die ervoor zorgt dat de gietvloer goed hecht aan de ondervloer. Daarna komt de tweede laag, die bestaat uit een elastische laag die zorgt voor een betere egalisering en zorgt ook er ook voor dat de vloer luchtdicht is. De derde laag is de eerste laag die de gewenste kleur bevat. De vierde, zogenaamde toplaag bevat nogmaals de uiteindelijke kleur, zodat deze goed naar boven komt en zorgt ervoor dat de vloer slijtvast wordt. Op zich is het niet nodig om de gegoten vloer te bewerken met een profiel of spaan, omdat het gietsel vloeibaar is. Wel moet elke gegoten laag 20 tot 36 uur drogen, dat maakt het, dat het gieten van een dergelijke vloer wel veel tijd kost. Als je handig bent en weet, hoe je de componenten met elkaar moet mengen, kan je dit zelf doen, maar het is sterk aan te raden, de vloer te laten leggen door experts. Zo heb je in ieder geval de zekerheid, dat de vloer goed en strak gegoten wordt. In principe is een gietvloer in elke ruimte in het huis mogelijk, van woonkamer tot slaapkamer en ook in de badkamer, omdat een gietvloer vloeistofdicht is.
Onderhoud
Het onderhoud van een gietvloer is heel gemakkelijk. Aangezien een gietvloer geen naden bevat, is het veel hygiënischer dan traditionele vloeren. Stofzuigen is voldoende om de vloer schoon en stofvrij te houden. Dweilen met lauw water is ook heel goed mogelijk en er bestaat zelfs een gietvloerreiniger, die u af en toe ook kunt gebruiken.
Gietvloeren passen in elk huis, of je nu een landelijke keuken hebt of een meer moderne keuken!