Heb je een eigen huis, dan ben je beslist thuis bij het begrip WOZ. Dat betekent Waardering Onroerende Zaken en elk jaar opnieuw geeft de gemeente je daarvoor een beschikking. Hierop staat onder andere welke WOZ waarde aan je woning is toegekend per 1 januari van het vorige jaar. Dat had leuk kunnen klinken, iets van waarde hebben. Maar helaas is de WOZ er juist voor bedoeld om diverse belastingen mee te berekenen. En… hoe hoger je WOZ waarde, des te meer je gaat betalen. Niet alleen aan onroerend zaak belasting. Maar ook aan waterschapsbelasting en inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait). Die WOZ waarde bepaalt dus wat je aan geld allemaal kwijt raakt. Maar klopt de toegekende waarde wel. Heb je te maken met eerlijke WOZ?

Klimmende WOZ door de jaren heen, is dat wel eerlijke WOZ?

De gemeente wordt in zijn doen en laten voor de WOZ waarde gecontroleerd door de zogenaamde Waarderingskamer. Dan zou je zeggen dat je dan wel eerlijke WOZ waarde krijgt aangeleverd. Een waarde die klopt. Alleen heeft natuurlijk de Waarderingskamer ook niet alles in de hand. Hoe de prijzen op de huizenmarkt zich ontwikkelen, bijvoorbeeld. Daar kan de Waarderingskamer niets aan bijsturen. Wel houden ze de ontwikkeling van de WOZ waarde door de jaren heen bij. En dan zie je dat de cijfers nogal snel verspringen. Elk jaar gaat de WOZ waarde opnieuw flink omhoog:

• 2018 – verhoogd met 8,3%

• 2019 – verhoogd met 8,6%

• 2020 – verhoogd met 7,3%

• 2021 – verhoogd met 9,5%

Buiten proportie

Stegen de lonen maar zo snel. In elk geval betekenen die verhogingen dat je ook elk jaar meer gemeentelijke en andere belastingen betaalt. Is dat wel eerlijke WOZ? Alles wordt natuurlijk steeds duurder, maar de consumentenprijzen van 2021 waren 2,7% hoger dan die van 2020. Dan is een kleine 10% verhoging van de WOZ toch wel fors.

Ga niet klakkeloos akkoord

Eerlijke WOZ is in feite een kwestie van checken. Dat kun je zelf doen. Sterker nog, je staat in je recht om dat te doen en daarna bezwaar te maken bij de gemeente. Omdat je vindt dat de berekeningen niet kloppen. Dat de gegevens van de gemeentelijke taxatie niet correct zijn. Dat er dingen niet zijn meegenomen die de WOZ waarde hadden kunnen verlagen. Je hebt voor zo’n bezwaar tot zes weken de tijd vanaf de datum die op je WOZ beschikking staat. 

Eerlijke WOZ verdien je

Je kunt om bezwaar te maken ook een servicebureau inschakelen. Die gaat vaak op no pay, no cure basis voor je aan de slag om een eerlijke WOZ te regelen. Verliezen ze de slag met de gemeente, dan nemen die bureaus de gemaakte kosten voor hun eigen rekening. Maar ook als er gewonnen wordt, betaal jij niks. Dan zijn de kosten voor de gemeente. Stel, je schakelt Bezwaarmaker in en je WOZ waarde gaat vervolgens omlaag met € 30.000. Wat betekent dat dan voor belastingbetalingen die je moet doen en die gekoppeld zijn aan je WOZ waarde? 

• Onroerendezaakbelasting: € 15 – € 80 per jaar minder

• Waterschapsbelasting: € 5 – € 20 per jaar minder

• Eigenwoningforfait: meestal € 225 per jaar minder