Als je aan vloerverwarming moet denken, is de kans groot dat je daar een bepaald beeld bij hebt. Hoewel je misschien nog helemaal niet zo vaak in aanraking bent gekomen met vloerverwarming, is het vaak zo dat je er een beeld bij hebt met allemaal pijpleidingen die heet water onder je vloer vervoeren. Hoewel dit zeker een vorm van vloerverwarming is, is dat lang niet de enige optie die je hebt. Zo zou je bijvoorbeeld ook voor vloerverwarming matten kunnen kiezen. Dit is dan dus een soort van vloerverwarming die elektrisch is en dus niet op je CV-ketel aangesloten hoeft te worden. Wanneer is dit een goed idee?

Hoe werken vloerverwarming matten?

Bij een vloerverwarming waar gebruikgemaakt wordt van water is het vaak niet zo lastig om je voor te stellen hoe dit je vloer op kan warmen. Het warme water geeft immers allemaal warmte af aan de omgeving en dus ook aan je vloer. Dit zorgt er dan dus voor dat je vloer langzamerhand opwarmt en zo ook uiteindelijk je hele woning kan opwarmen. Eigenlijk werkt het voor het overgrote deel precies hetzelfde bij vloerverwarming matten. Het enige verschil zit hem er echter in dat er geen warm water is dat de vloer verwarmt. In plaats daarvan heb je allerlei stroomdraden in de matten zitten die door hun hoge weerstand warmte afgeven. Vervolgens gebeurt er met die warmte precies hetzelfde als bij de variant met warm water.

Wanneer is het praktisch?

Misschien vraag je je nu dan af wanneer het een slim idee is om dit te laten installeren. Kun je dit zomaar bij elk soort vloer laten leggen en waar moet je dan eventueel rekening mee houden? Het heeft veelal te maken met de grootte van de kamer die je wil laten verwarmen. Als je erover nadenkt om een vrij grote kamer te laten verwarmen door middel van vloerverwarming, dan is het vaak relatief duur om dit met elektrische vloerverwarming te regelen. In dat geval is een vloerverwarming die gebruikmaakt van warm water vaak beter. Vloerverwarming matten kun je echter wel uitstekend gebruiken op wat kleinere kamers. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan de wc of de badkamer.

Kamers waar je niet vaak bent

Daarnaast is het ook geen slecht idee om vloerverwarming matten te installeren op kamers waar je nu eenmaal niet zo vaak bent. In dat soort kamers wil je dan niet dat het constant op een behaaglijke temperatuur wordt gehouden, aangezien je er toch niet bent. Dit kan een heleboel energie en dus ook geld schelen. In dat geval zijn vloerverwarming matten dus helemaal geen slecht idee, omdat je die dan gewoon kunt aanzetten als je daar wel zou zijn.

Korte opwarmtijd

Het feit dat je vloerverwarming matten dus kunt gebruiken in kleinere kamers of kamers waar je niet zo vaak bent, heeft onder andere te maken met de korte opwarmtijd. Je vloer is door de elektrische vloerverwarming vaak echt heel snel lekker warm en je kunt dus zo snel mogelijk genieten van een warme kamer.