Ben jij geïnteresseerd in vastgoed? We merken allemaal dat de huizenprijzen stijgen en dat je praktisch geen rente meer krijgt voor jouw spaargeld. Een logische oplossing is dan investeren in vastgoed zou je denken. Kan iedereen investeren in vastgoed? Je leest het in dit artikel.

Investeren in vastgoed zonder eigen vermogen

Het lijkt misschien niet mogelijk om te investeren in vastgoed zonder eigen vermogen. Het zou natuurlijk mooi zijn als je zelf een spaarpotje van ongeveer €25000 hebt, maar het hoeft niet. Zelfs zonder, of met weinig eigen spaargeld kun je investeren in vastgoed. Het wordt dan wel wat lastiger. Het belangrijkste is dat je affiniteit hebt met vastgoed.

Een hypotheek afsluiten

Je zou een hypotheek kunnen afsluiten om te beginnen met investeren in vastgoed. De hypotheekaanbieder vraagt wel om een eigen inleg. Dit kan variëren van 40 tot 80 procent van de waarde van het pand dat je wilt kopen. Als je geen eigen spaargeld hebt wordt dit lastig. Toch is het niet onmogelijk. Hieronder lees je wat je nog kunt doen om aan geld voor een eigen inleg te komen.

Overwaarde op jouw woning

Als je een overwaarde hebt op jouw woning kun je dit via jouw hypotheek aanbieder misschien vrijmaken om dit te gebruiken voor het investeren in vastgoed. De hypotheekaanbieder kan in de voorwaarden hebben staan dat jij dit geldt alleen mag gebruiken voor financiering van een verbouwing aan jouw huis. Let hier wel goed op.

Een achtergestelde lening

Een achtergestelde lening houdt in dat je hulp vraagt aan bijvoorbeeld vrienden of familie door middel van een lening. Je kunt zelfs een afspraak maken met de verkoper dat je het aankoopbedrag in delen betaalt. Dit hangt er wel vanaf of de verkoper het geld in één keer nodig heeft of niet. Houd er wel rekening mee dat bij een gedwongen verkoop de hypotheekaanbieder het eerste recht heeft op de opbrengst na de verkoop van het pand. Vrienden, familie en zelfs de verkoper komen op de tweede plaats.

Is het dan wel verstandig om te investeren in vastgoed?

Dit is per persoon en onderneming afhankelijk. Mocht jij willen beginnen met het investeren in vastgoed kijk dan eerst hoe jij er financieel voor staat. De hypotheekaanbieder beschermt jou ook tegen te hoge maandlasten. Natuurlijk kan vastgoed inkomsten opleveren als je het pand verhuurt, maar dit is niet meteen gerealiseerd. Wil jij gebruikmaken van de overwaarde op jouw huis voor het deel dat de hypotheekaanbieder als eigen inleg vraagt? Check dan eerst de voorwaarden van de hypotheekaanbieder van jouw huidige woning. Als je hulp wilt van familie of vrienden maak dan goede afspraken en zet deze op papier.

Conclusie

Vrijwel iedereen kan investeren in vastgoed. Zowel met en zonder eigen spaargeld is dit mogelijk. In het laatste geval moet je wel iets meer moeite doen. Als jij affiniteit hebt met vastgoed is de eerste stap al gezet. Bekijk voordat je de hypotheek aanvraagt goed hoe jij er financieel voor staat.