Stel dat u net een nieuw huis heeft gekocht, geen nieuw huis, maar nieuw voor u. Dan is de kans groot dat je wat dingen in je woning wilt vervangen/verbouwen. Misschien is het omdat het niet is wat je wilt, of omdat het artikel moet worden vervangen. Bij objecten als de badkamer of keuken zie je snel of dit het geval is, maar er zijn ook minder in het oog springende of uit het zicht zaken die mogelijk ook aan vervanging toe zijn. Een van deze zaken is uw mechanisch ventilatiesysteem. Uiterst belangrijk voor uw omgeving, maar vaak over het hoofd gezien. Controleer dus altijd de staat van het mechanische ventilatiesysteem als u een nieuwe woning heeft gekocht.

Wel of niet aan vervanging toe?

Een mechanisch ventilatiesysteem kan, mits goed onderhouden, minimaal 15 tot 20 jaar meegaan. Na verloop van tijd kunnen slijtage, slecht onderhoud of andere factoren ertoe leiden dat de ontluchting moet worden vervangen. Tekenen dat het systeem aan vervanging toe is zijn:

  1. Als het energieverbruik van het ventilatiesysteem hoger is dan normaal;
  2. Wanneer de exploitatie van vervuilde lucht niet meer optimaal is;
  3. Als het systeem meer geluid/ruis produceert dan voorheen.

Nieuwe apparatuur

Wanneer het echt tijd is om uw oude ventilatiesysteem te vervangen, moet u weten welk type ventilatiesysteem het vervangt. Kies je bijvoorbeeld voor een buisventilator 125 of kies je voor een buisventilator 150mm? Of verander helemaal van richting en gebruik een heel ander ventilatiesysteem, zoals een warmteterugwinunit. Bij een recuperator wordt de inkomende lucht verwarmd door de warmte van de uitgaande lucht, daarom wordt de recuperator ook wel een gebalanceerd systeem genoemd. Als u de juiste keuze niet weet, laat u dan adviseren door een gerenommeerde installateur van ventilatiesystemen. Zo weet je zeker dat je straks een unit in huis hebt die zorgt voor een gezonde leefomgeving in huis