Een groendak is een laag planten die bovenop een waterdichtingssysteem wordt gekweekt in een vlak of licht hellend dak. Vegetatieve daken of ecodaken zijn andere namen voor groene daken. Groene daken met veel grond en een dieper groeimedium kunnen een grotere verscheidenheid aan planten ondersteunen. Dit is de reden waarom ze meer structurele spanningen dragen en meer regelmatige zorg en water nodig hebben. Ze zijn doorgaans bereikbaar. Beide vormen van groene roeden zijn te vinden op semi-intensieve groendaken. De diepte van een eventueel groendak wordt bepaald door de dakopbouw en de door u gekozen beplanting. U moet ook rekening houden met de extra materialen die nodig zijn, zoals dakvergroeners, om het efficiënter te maken.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een groendak?
Het belangrijkste om te onthouden is dat een groendak het historische karakter van het bouwwerk niet mag aantasten. Het toevoegen van een groendak aan een restauratieproject van een historisch gebouw lijkt misschien een eenvoudige manier om het warmte-effect te verminderen en het regenwaterbeheer te verbeteren. Dit kan ook de energie-efficiëntie en duurzaamheid van de constructie ten goede komen. Het mag de structuur van het gebouw niet beschadigen als het in de toekomst moet worden verwijderd om de dakbedekking eronder te repareren. De keuze voor het groendak aanleggen dient te gebeuren onder toezicht van een bouwinspecteur of een landschapsarchitect.
Voordelen van een groendak
Een groendak helpt ook bij het beheersen en vasthouden van regenwaterafvoer. Door de toegenomen verstedelijking van steden is er minder groen en meer waterdoorlatende oppervlakken ontstaan. Neerslag loopt meestal van het dak van een gebouw door goten en in een regenafvoer. Het komt ofwel in een plaatselijke waterzuiveringsinstallatie terecht of wordt onmiddellijk via meren of rivieren in het milieu gedumpt nadat het het regenriool verlaat. Het water neemt alle vuil of onzuiverheden op het dak op en spoelt ze in de regenafvoer.