Als je je keuken gaat laten renoveren of een nieuwe keuken laat plaatsen zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Je wilt dan ook een functionele, ruimtelijke keuken die er tegelijkertijd ook mooi uitziet. Het maken van bepaalde keuzes kan dit resultaat garanderen. Ook wil je dat de keuken zo lang mogelijk mee gaat. Je materiaalkeuze is hierin zeer belangrijk. Zo is een natuursteen keukenblad een goede duurzame optie. Niet alleen de indeling van de kastjes is belangrijk, maar ook de plaatsing van de apparatuur. Het inrichten van een keuken is een hele taak. Uiteindelijk zul je hier echter veel profijt van hebben.

Hoeveel ruimte heb je?

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen hoeveel ruimte je hebt om mee te werken. Indien je veel ruimte hebt kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kookeiland. Bij weinig ruimte is het aan te raden om voor een open keuken te gaan. Ook zul je moeten kiezen voor wat kleinere apparatuur zoals een koelkast en bijvoorbeeld een combimagnetron. Zodra je een goede inschatting hebt van de ruimte, kun je gaan inrichten. Bij veel aanbieders kun je je keuken volledig zelf samenstellen. Dit wordt dan ook steeds populairder.

Verschillende zones in de keuken

De keuken is opgedeeld in verschillende zones. In de eerste zone vind je de spoel- en afvalzone. Hier wordt rekening gehouden met de plek waar de gootsteen staat ten opzicht van de vaatwasser. Zone twee is de voorbereid zone. Optimaal gezien zit deze rechts van de spoel- en afvalzone. Op dit werkblad heb je ruimte om te snijden, kneden, hakken, enz. Het materiaal is hierbij ook belangrijk. Een natuursteen keukenblad is bijvoorbeeld zeer geschikt. In de derde zone vindt het echte koken plaats. Deze zone ligt naast de voorbereidingszone zodat je snel je gesneden groenten in de pan krijgt.