legionella-besmetting testen

We hebben allemaal wel eens gehoord van de legionellabacterie. Hij kan de zogenaamde veteranenziekte veroorzaken in het uiterste geval. Waar vind je de bacterie? Deze bacterie huist het liefst in tappunten in je huis die niet of erg weinig worden gebruikt. Hier hoopt zich kalk op en is de omgeving ideaal voor de bacterie om zich snel te vermeerderen. Een gemiddeld gezond mens heeft echter weinig te duchten van het kleine gevaar. Als de bacterie in je drinkwater zit kun je er milde klachten aan overhouden, zoals een verkoudheid. De meeste klachten verdwijnen ook vrij snel weer vanzelf. Alleen oudere mensen en mensen met een onderliggende ziekte kunnen gevoelig zijn om de veteranenziekte op te lopen. Dit kan leiden tot een flinke longontsteking.

legionella-besmetting testen

Hoe weet je nu of je de bacterie in huis hebt?

wellicht heb je milde klachten of heb je een vermoeden dat de bacterie in je leidingen zit. Maar ze zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, dus hoe weet je het zeker. Op zo’n moment is het handig om een legionella-besmetting te testen. Je kunt een legionella-besmetting testen in zowel het water van de kraan als bij jezelf. Als je zelf last denkt te hebben van deze bacterie dan kun je je laten testen door een deskundige. Dit gaat vaak via de huisarts. Je wordt getest op de aanwezigheid van de bacterie in je lichaam. Mocht dit het geval zijn, dan is er niet meteen een man overboord. Zoals gezegd gaan de meeste klachten snel over. Mocht je nu wel zodanig last hebben van de bacterie dat het je dagelijks leven belemmert, dan zijn er een aantal oplossingen denkbaar. Er is op dit moment geen vaccin tegen legionella. Wel kan het worden behandeld met antibiotica.

Laat ook je leidingen testen

Zeker wanneer je bijvoorbeeld net een nieuw huis hebt gekocht, kam het zo zijn dit een tijd heeft leeggestaan. En daarmee hebben de tappunten in het huis wellicht ook lang geen frequent verkeer gehad en kunnen er zich legionella bacteriën hebben verzameld en vermeerderd. Laat daarom altijd de eerste dag alle kranen van het huis 10 minuten lopen.