logo Haverkamp

Een smart lock (het Engelse woord voor slim slot) is een elektronisch slot. Deze sloten kunnen automatisch worden ontgrendelt en vergrendeld. Slimme sloten zijn er in verschillende soorten en maten.

Hoe werkt een smart lock?

Door middel van een smart lock kun je op afstand een (voor)deur open en dicht doen met je mobiele telefoon. De smart lock maakt hiervoor een verbinding met de bluetooth van je smartphone. Er zijn ook smart locks die kunnen worden bediend met een bijgeleverde tag, afstandsbediening of cijferslot.

Is een smart lock veilig?

Diverse smart locks die beschikken over het Politie keurmerk Veilig Wonen zijn zeer veilig. Deze sloten hebben een encryptie verbinding, waardoor kraken erg lastig wordt. Het is lastiger om een ingewikkelde code te kraken dan om een gewoon slot open te breken.

Montage van een smart lock

Niet iedere smart lock past op iedere deur. Er zijn smart locks die heel gemakkelijk op bepaalde cilindersloten kunnen worden geplaatst. Er zijn tevens smarkt locks welke het gehele cilinderslot vervangen; bij deze sloten moet je eerst je huidige cilinder uit de deur verwijderen.

De voordelen van een smart lock

Ben je vaak je sleutels kwijt? Het is niet langer nodig om een fysieke sleutel bij je te hebben om je (voor)deur te openen. Met een smart lock open je een voordeur heel simpel met je mobiele telefoon. Bij sommigen smart locks is het mogelijk om op grote afstand de deur open te sturen. Je hoeft dan niet meer fysiek aanwezig te zijn om een deur te openen. Het is hierdoor mogelijk om de deur te openen voor bijvoorbeeld de pakketbezorger. Tevens is het mogelijk om een ‘elektronische sleutel’ van je deur aan anderen te geven. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld de schoonmaker of vrienden wilt binnen laten als je niet thuis bent. De deur openen met afstandsbediening is super fijn in gebruik.

De nadelen van een smart lock

Een smart lock is een elektronisch apparaat. De smart lock kan te maken krijgen met een stroomstoring. Daarnaast kan het zijn dat je je mobiele telefoon kwijtraakt of dat deze leeg is. Als je deur over een smart lock beschikt is het niet altijd mogelijk om de deur met een gewone sleutel te openen. Dit is afhankelijk van het systeem. Laat je hierdoor goed adviseren welke smart lock het meest geschikt is.