eettafel-tafelblad-materialen-hout-glas-of-beton

Bij het uitzoeken van een eettafel is het meest in het oog springende onderdeel natuurlijk het tafelblad van de eettafel. Je zult je dus moeten bedenken voor welk materiaal je wil gaan als materiaal voor het tafelblad. Hieronder lichten we de drie populairste materialen voor het tafelblad van de eettafel uit. Je leert de kenmerken kennen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken uit de verschillende tafelbladen voor jouw nieuwe eettafel.

Eettafel met houten eettafelblad: de houtsoorten

Natuurlijk is hout nog altijd het populairste materiaal voor een tafelblad. Echter heb je binnen houten tafels nog tal van keuzes uit houtsoorten. Hieronder bekijken we de drie populairste houtsoorten voor een houten tafelblad op de eettafel.

  • Teak tafelblad: de afgelopen jaren was teakhout het populairste materiaal voor het tafelblad en zelfs volledige eettafels. Tegenwoordig zie je vooral veel gerecycled teakhout terugkomen. Het oogt robuuster, maar is tegelijkertijd een stuk duurzamer, doordat het hout voor de tweede keer wordt gebruikt.
  • Eiken tafelblad: eikenhout past in tal van interieur stijlen. Dat komt doordat eiken eenvoudig te lakken is in tal van verschillende kleuren. Zo maak je van het hoogwaardige, kwalitatieve eikenhout een kleur die volledig past bij jouw interieur.
  • Grenen tafelblad: grenenhout heeft erg kenmerkende vlammen. Dat maakt deze houtsoort onderscheidend van de anderen. Lichter, en daarmee aansprekender dan teak en eikenhout.

Eettafel met glazen tafelblad: de mogelijkheden

Een glazen tafelblad op een glazen eettafel zie je veel terug in moderne interieurs. Ook in de design interieur stijl zie je veel glazen tafelbladen voorbij komen. Veel mensen denken, onterecht overigens, dat een tafelblad van glas erg breekbaar is. Daarom kiezen ze vaak toch niet voor een glazen eettafel. Echter zijn de bladen vaak gehard, waardoor het glas maar liefst 9x zo sterk is dan normaal glas. Bovendien zal het blad altijd versplinteren wanneer het breekt. Zo worden eventuele snijwonden voorkomen. Echter, dat zal dus niet snel gebeuren. Daarom kan een glazen eettafel, zeker met daaronder een mooi metalen onderstel de uitkomst zijn.

Eettafel met betonnen tafelblad: stoer en robuust

Beton zie je ook steeds vaker terug als tafelblad. Het is robuust, sterk en ziet er daarnaast stoer uit. Daarmee is dit het ideale blad voor iedereen die houdt van een industrieel interieur, en net even iets anders wil dan standaard. Kies voor een volledig glad betonnen tafelblad wanneer je het blad eenvoudig wil kunnen reinigen. Liever een meer robuuste uitstraling, kies dan voor een niet perfect afgewerkte betonnen eettafel. Tot slot kun je nog kiezen voor een echt betonnen eettafel, of een waarvan alleen de toplaag van beton is. De eerste optie is duurder en bovenal zwaarder, terwijl de tweede optie het tegenovergestelde is.