Wanneer je een dekbed uit gaat kiezen heb je de keuze uit dekbedden gemaakt van verschillende materialen. Zo heb je onder andere een Bamboe Dekbed dat pas redelijk recent op de markt is gekomen. Naast het Bamboe Dekbed zijn er echter ook dekbedden van materialen waar de meeste mensen al wel bekend mee zullen zijn. Zo worden veel dekbedden gemaakt katoen, hierin heb je vervolgens ook weer verschillende keuzes. Je kunt namelijk kiezen voor een steviger soort katoen maar ook voor een satijnen dekbed is afkomstig van katoen. Daarnaast zijn er ook nog dekbedden die zijn gemaakt van wol en donzen dekbedden. Welk dekbed het beste is zal grotendeels een kwestie blijven van persoonlijke voorkeur.

De warmte en het gewicht van dekbedden

Buiten het verschil in dikte tussen verschillende dekbedden zorgt ook het gebruik van verschillende materialen ervoor dat het ene dekbed warmer is dan het andere. Zo is katoen niet het best isolerende materiaal en worden deze dekbedden daarom voornamelijk in de warmere maanden gebruikt. Naast de warmte die het materiaal geeft speelt ook het gewicht van het materiaal mee in het verschil tussen dekbedden van verschillende materialen. Een donzen dekbed heeft bijvoorbeeld een goede temperatuurregulatie en is daarnaast erg licht in gewicht. Een wollen deken daarentegen zorgt er ook voor dat je goed warm wordt gehouden maar is ook gelijk een stuk zwaarder in gewicht.

Het juiste dekbed tegen allergie

Wanneer je een allergie hebt voor huisstofmijt kan het helpen om bij het uitzoeken van een dekbed rekening te houden met materiaal waarvan het dekbed is gemaakt. Om te beginnen is het bekend dat een wollen dekbed een slechte keuze is voor mensen met een huisstofmijt allergie. Een wollen dekbed biedt namelijk de perfecte omgeving voor huisstofmijt om zich te nestelen waardoor je erg veel last zult hebben van je allergie. Om de huisstofmijt te doden is het belangrijk om het dekbed regelmatig bij 60 graden te wassen. Niet elk materiaal kan echter bij 60 graden worden gewassen en dit is daarom een punt om op te letten bij de aanschaf van een dekbed.