Aan het verhuizen, verbouwen of klussen? Of werkt de raamuitzetter van jouw raam niet meer naar behoren? Dan wil je graag een nieuwe uitzetijzer. Je hebt onwijs veel keuze uit merken en modellen. En jij wil uiteraard de juiste keuze kunnen maken, zodat je gelijk aan de slag kunt. Daarom geven wij jou uitleg over de soorten raamuitzetters die er zijn. 

Ijzeren raamuitzetters

De uitzetijzer is de meest voorkomende raamuitzetter in woningen. Met deze degelijke uitzetter zet je jouw raam in de gewenste stand om heerlijk wat frisse lucht naar binnen te halen. Je hebt daarbij 5 verschillende standen. De ijzeren raamuitzetter is in meerdere kleuren beschikbaar, waardoor hij altijd bij jouw raamkozijn past. De raamuitzetter blijft in combinatie met stelpen goed vastzitten bij een windvlaag. Het enige nadeel is wel dat deze niet te combineren is met een hor. Wil je dus wel een hor, dan zal je er een gat in moeten maken of een andere raamuitzetter moeten kiezen.

raamuitzetter

Wegdraaibare uitzetters

Deze raamuitzetter is de enige soort uitzetter die beschikbaar is met een SKG-keurmerk. Dat betekent dat jouw raam wel minimaal 3 minuten beveiligd is tegen bijna alle inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Daardoor is de kans op inbrekers minimaal. Op sommige wegdraaibare uitzetters zit ook een slot. In het sleutelgat zie je dan een plaatje die groen of rood is. Valt dit buiten je budget of is jouw huis al voldoende beveiligd, dan kun je ook zonder slot kiezen. Verder vallen deze uitzetters mooi weg in het kozijn, waardoor ze niet opvallen. Het enige nadeel is dat deze raamuitzetters voor klepramen geschikt zijn.

Telescopische raamuitzetters

De telescopische raamuitzetters zijn ideaal voor klepramen. Zowel links als rechts wordt er dan een tele-uitzetters geplaatst. Deze uitzetter heeft als voordeel dat hij te combineren is met een hor, omdat hij niet buiten het kozijn uitsteekt. En je kunt heerlijk even de was uit het raam hangen. De telescopische raamuitzetter wordt vastgeklemd door aan de draaiknop in het midden te draaien. Zo draai je hem ook weer los. Je kunt de tele-uizetter ook aan de bovenkant van het raam monteren. Wel is deze uitzetter niet met een slot beschikbaar. Wil je een optimaal beveiligd raam, dan zal je deze moeten combineren met een oplegslot of SKG-gekeurd raamboompje.

Bediening op afstand

Als laatste heb je de elektrische raamuitzetter. Deze is ideaal voor als je een raam hebt die erg hoog zit, waardoor je er niet goed bij kunt. Je kan dan wel een trap, stoel of kruk pakken, maar met de elektrische raamuitzetter ben je veel sneller klaar. Dat is veel handiger, vooral als je haast hebt om bijvoorbeeld op tijd op je werk te kunnen komen. Je kunt dan het raam met een afstandsbediening open en dicht doen. Deze raamuitzetter valt ook wel onder de wegdraaibare uitzetters en de bedrading valt mooi weg. Hij is ook te combineren met een hor of vitrage. En heb je meerdere ramen in huis met dezelfde merk elektrische uitzetter, dan kun je ze allemaal met één afstandsbediening bedienen. 

Al met al heb je genoeg keuze. Tijd om nu de juiste keuze te maken en de gewenste raamuitzetter voor jouw woning aan te schaffen.